2010年7月16日星期五

14日

5億5千萬美金和費解,雖然係金融機構歷嚟最多嘅罰款,但只係相當於高盛14日盈利。

高盛同意佢地喺07年嘅次按衍生產品交易中,所披露嘅資料並唔完整,但就唔需要承認,或否認有關指控。

不過和解協議只限於高盛嘅次按衍生產品,唔包括之前及以後、美國證監對高盛作出嘅其他調查。

美國司法部仍然就高盛有無詐騙的刑事指控,搜集證據。

紐約時報話,雙方其實早喺星期三,已經簽訂咗和解協議。

揀喺金融改革方案通過後公布,當局否認有政治目的。

華爾街日報話,高盛希望趕喺下星期業績前達成和解,高盛就聲明話,協議對集團、股東同客戶嘅利益都係最好,

同5億幾解決事件,英美傳媒都話,「抵」!

因為涉及金額遠比預期最少10億美金低,高盛亦無需認罪。而睇星期五股價,大概大家都知邊個係贏家!

華爾街日報指,高盛係贏家,而佢地內部亦鬆一口氣。

和解協議一出,令高盛收市升即時急升。自從4月16號被起訴以嚟,佢地嘅股價累積跌超過兩成,市值蒸發250億美元。

如果今次只是比5億美元,相對於市值損失只是2%,呢5億幾抵比!

不過今次事件好可能打亂了布蘭克費恩的部署,因為高盛嘅管理層可能出現人事變動。

霍士財經新聞報道,喺零六年開始,擔任高盛營運總裁嘅科恩,可能會離開高盛。

一向被外界視作行政總裁布蘭克費恩接班人嘅科恩向華爾街相關人士透露,佢有意辭職,不過,就會等高盛同美國證交會嘅訴訟和解後,先會離職。

咁算唔算為「阿費」孭鑊?

沒有留言: