2010年3月11日星期四

五台山風雲錄

作為電視台一分子,講人家電視本來就覺得不大合適,不過發現唔講又好似無晒今日最精采的話題。

電視台風雲由兩間免費電視台揭起。

強勢台高層俾人拉,弱勢台就強勢上陣,新股東高調登場。呢場戲,為近日新聞界,打破悶局。

論震撼力,志雲飯局,可能淪為志雲監獄嚟得突然。

一句懷疑涉及貪污,亦引嚟無限猜想。

大師執包袱,踏入虎年不斷流傳。

再加埋強勢台,同唱片公司近日各自出招,最終變成勁歌無勁歌星。兩件事,又令人另有聯想,而且牽連會愈嚟愈大。

志雲大師合作過嘅人,形容佢能力高,從官時代辦事能力強,中英俱佳,如果當日無掉官,依家可能係一個高官。

強勢台近期已經有微妙變動。

由弱勢台出身嘅李寶安集財政,管理權一身。買地建新廠,志雲大師亦未見踪影。兩大巨頭,睇邊個吃重,無需多講。方姐的確係大將一名。

相比之下,弱勢台今日高調出「征」娛樂性之高,令人叫絕!

先有多間國企大老總,高調挺「征」。又嚟小姐載歌載舞。

孫總有情有義,一句我有錢,你放心,佢為人重情,心地善良,唔難理解,不過如此將阿爺錢、股東錢如此花掉,又是否慷他人之慨?

但莫明其妙,莫過如國壽,招行,同弱勢台嘅合作備忘備。

合作唔涉及股權,頂多落下廣告。但從今日排場睇,王征可能係一個極唔簡單嘅人。

據聞王征本姓盛,只是後來跟隨母姓,他本人是有"中國近代工業之父"稱號的盛宣懷曾孫。

所以唔簡單之一,正係佢一夜間,號召部委,高官,老總,參加挺「征」會。

原本係俾面派對,總會被包製成巨賈高官都力挺亞洲台,係最有希望電視台。

難得之處,連中投汪建熙,同匯豐鄭大班都有俾面!

但聞說,大班坐了一會,發現唔對路,走左!!

借人過橋,制造星光點點場面,呢招係人用都識,但唔係人人都做得,你唔得,我唔得,但姓王名征得!

弱勢台新東主,志向係亞洲CNN。

但翻查記錄,遠至吳征時代,近至張永霖,個個都話要搞新聞。有幾成功,留俾大家判斷。

況且CNN全球收視已經今日借比,美國收視,仲有落後俾霍士,幾常掛口講要學CNN,似乎話俾人知自己唔識電視!

而且電視業已經是步入關鍵的轉折點,連無線也藉著發展myTvb,搶佔步入網上市場,網上已經有不少傳言,一直被認為最不受歡迎的蘋果公司產品 Apple TV,將會有新突破,就是將iPhone Apps帶到家中電視之中。

加上3D TV已經肯定是未來電視業最重要發展,今個星期Panasonic 及Sony已在美國推出3D TV,iSuppli估計,呢類3D TV付運量會由今年的420萬部,增加至2015年的7800萬部,佔平板電視五分二市場。

到底再走回CNN舊路是否迎合市場?

2 則留言:

亞羊 說...

志雲飯局 變身 志雲cafe.

pakman 說...

Thats one of the good things working cross medium.

I can talk about TV when I am on radio.

I can talk about whats happening in the Newspaper industry while I'm on TV

And I can write about Radio, in my newspaper column.

It is very interesting that way... How its not decorum est when talking about one's own medium.