2011年9月19日星期一

丟架

有時做人真係要有自知之明,如果唔係擺明被人「丟架」就無謂!

美國財長蓋特納一心諗著以強人姿態到波蘭、向一班歐盟財長面授救市「錦囊」,點知人家唔領情不特止,仲話要講點樣解決債務問題?美國你留返比你自己啦!

比利時財長話、蓋特納你應該聽多過講,奧地利財長更直接,話美國基本因素仲差過歐洲,蓋特納有咩資格向我地比Advise?

容粗俗講句,就係「慳返啦」!

仲記得九十年代金融風暴之後,美國被稱為「拯救世界委員會」,今時今日一個美國財長遠遠飛到歐洲,成個周末被一班咁既人奚落,都係個句,面係人地比、架就自己丟啦!

好似兆富咁講,到底蓋特納真係唔知世界變左? 定係佢真係咁高明、識一招釜底抽薪,比位班歐洲財長自己出事?

金融時報Lex話,成個會中令人頹喪,正係被蓋特納講中,就係顯示歐盟內部既不團結。

或者三年前美國比歐洲幸運,係當年雖然民主共和兩黨不和,但都未發展到今日你有你講、我有我講既混亂局面!

特里謝何嘗唔係用心良苦,一再強調而家係時候動手唔係動口、但又有邊個會聽得落佢講既野?

作為「救世委員會」成員之一、美國前財長薩默斯都代蓋特納發言,炮轟歐盟的不團結。

薩默斯形容過去兩年歐債危機、爆發既時間愈來愈涉密,最終會損害到歐洲當局既公信力。

更令佢不可思議係、既然作為歐洲代言人,前法國財長、國際貨幣基金組織總裁拉卡德,既然提出左多個可行建議,但為何不獲歐洲接納?

拉卡德提出、包括歐洲各國應採取擴張性財政政策、以及要求銀行增加資本,但呢啲建議都得唔到歐盟內部正面既回應。

像金融時報所講,其實呢啲建議已經過左最佳時機,不論歐元債券或ECB 無限印錢,而家一切都已經太遲。

其實各大傳媒都已經為希臘破產作定最壞作算,一旦違約會引發何種經濟政治事故,只可以講句,後果無法衡量,沖擊亦一定比08年更大。

沒有留言: