2012年5月14日星期一

遲來的大禮?

上星期公佈嘅一系列經濟數據、出乎市場預期咁差,我地當時已經形容呢個係「完美組合」,即係通脹回落,同經濟放緩,比到當局更大寬鬆空間,結果星期六人行就出手!

或者用農行一分研究報告可以表達市場睇法,佢地認為經濟增速下滑既情況,已經迫近中央決策層既底線,所以先迫著令人行周末先減存款準備金率!

不過今次減RRR,但對股市明顯無刺激作用,港股結果連跌八日,不幸再跌多一日既話,走勢會相當難睇。

用一場球賽比喻,人行減存款準備金率,牛市人或好友,心情正如費格遜臨完場前兩分鐘一樣,以為坐定粒六,殊不知拱手相讓。

世事無絕對,市場可以左右央行政策,都可以用同時沽盤,否決減準備金對市況既效用。

減唔係好咩?好似一分早已預先張揚的生日禮物,一早知係咩嚟,但拖左六個月先收到手,到時已經唔再吸引,唔會有驚喜。

分析員,經濟師,由異常樂觀,到體面轉軚,但骨子裡,大行分析員仍然無百分百認輸,大部份都話,寬鬆政策確認,股市會返嚟。但市場上大家諗到既野,正式出現率有幾高?

當然大行報告要有賣點,高盛,同摩根士丹利已經「膽粗粗」,估今年內會減息。

這個不難理解,如果只係Sell 人行落後形勢,對大客已經再無賣點。

既然係估,點解唔估大些?

好似匯豐股市策略員話,準備金已減,市場會重視番盈利,今個月市況升勢未改。市場當然重視盈利啦,但既然牛市經濟師已經下調內地增長預測,變相引證牛市分析員對盈利預測亦都過於樂觀。

要估寬鬆政策力度,幾時再減息,倒不如現實的,準備定新一輪盈利下調周期!!

投資者過去一年,應付左多次疑似升市。十二個月後,事後回想,佢地對分析員態度,正正係還是覺得你最好。

點解咁講呢,原來睇番華爾街日報最新發表既亞洲及中港最佳分析員調查,上榜既全部係建議沽貨。包括里昂分析員,舊年一年三百六十五日,不斷建議沽比亞迪。

正如華爾街日報講,呢批分析員勝出,係成功說服客戶沽貨,而唔係買貨。更有趣係,整個評分調查涉及超過四十間證券商,排名最低,你估邊間?

係大摩。以得分計,大和,星展,現代,元大、甚至本地薑黃師傅寶號「輝立」都比大摩高。證明,大行唔一定好!!!

沒有留言: