2012年9月10日星期一

中國模式


多事的周末日,再嚟一輪內地經濟數據,真係好事唔多覺,壞事一籮籮。

睇完八月一抽經濟數字,ING經濟師一句精警:「對不起,我要加入硬著陸陣營了」。

而周一公布的進出口,一樣嚇人,特別是進口,扣除一月的季節因素,已經返到去海嘯水平。

加埋PMI 同IP 同 PPI 一齊解讀,整個內需生產市場,已形同崩潰。

有經濟師形容,未曾見過如此差劣既八月經濟數字。結果繼上周三間大行降內地增長預測後,今日再嚟兩間,第三季而言,七點五預不保。

硬著陸與否無謂爭辯,反過來,配合市況氣氛轉好,得來不易當然要好好珍惜。

云云分析員之中,中環人話,九月十日之日,正係牛市策略員最困難之時,事關佢地要雞旦裡挑骨頭,喺極差數字之中,搵出正面既指標加以放大。

結果,牛斌屈宏斌同花旗沈明高決定煲大降存準金,但分析員逐項數字搵線索,結果搵嚟入口數字加以放大。

對佢地嚟講,整體進口負增長,關係不大。反而,眾裡尋他,八月鐵礦石進口量大增,水平去到三個月嚟最高,加埋同期重工業生產輕微回升,憑咁,繼續有人公開中國經濟見底論。

重工業回升,可能同基建有關,加大鐵礦石進口,或者符合情理。但中環人話,八月內地進口鐵礦石大增,千萬不要太認真。

何解?正正係因為期內鐵礦石價格下跌(詳見上周財經通識),內地進口商之前合約進口撻訂,但改為現貨價購進,簡單講,就係一減一加效應,如果睇同期銅以及石油進口全數下跌,後者更係近兩年最低,話經濟活動見底,未免武斷一點。

政策憧憬離不開減息,減準備金。但陶冬同馬駿一直堅持,減又何用?

美林陸挺分析更為合理,內需同出口弱勢未止,七點五面子大過天,我國嚟緊基建QE,同時加快推地令政府多一點錢,除此之外,已別無他選了。

如果我地睇番八月內地整體出口數字,難得係按月計,到歐美出口分別按月升近三近一。但以此造好,就請先隻眼開隻眼閉,事關內地對東盟同區內出口,幾乎全線下跌矣!

一年前,市場對區內仍然樂觀,兩年前市場對區內好樂觀,三年前,市場對區內經濟更加之樂觀。但正如瑞銀所指,賣點欠奉,佢地好懷疑,依家到底仲有無亞洲經濟奇跡呢回事。

所以英美傳媒已經大力質疑:現行經濟模式,以政府投資推動經濟,仲係咪行得通?

金融時報話,三十年嚟,雙位數嘅經濟增速,無論係投資者同企業,都視為常態。

華爾街日報指,今次經濟放緩,無出現裁員潮,影響社會穩定,得出一個結論:就係中央已經接受,中國經濟低增長現實。

沒有留言: