2013年10月3日星期四

大孖沙


華資大戶近期動作頻繁,先有誠哥,再有四叔,完全熱鬧非常,為沉悶股市帶來一點兒刺激!!

誠哥賣、拆、拆惹來撇資疑團重重,相比之下,四叔收三十億將名下煤氣、恒發、小輪等上市公司股權,售予恒地,背後動機就更加複雜。

有人認為,四叔睇淡煤氣,因為公用事業無前途,但同樣可以反駁,既然睇淡,根本不會售予旗下上市旗艦,意義絕對不大。

有人又認為,四叔用套現所得,既回購農地,亦有資金投放增持恒地。但三十億左右,四叔犯不著如此大動作。

於是,更多猜測,四叔其實對樓市不樂觀,所以變相令上市旗艦持有更多現金流業務權益,抵消賣樓業務表現影響。

其實整項交易佔恒地NAV大約一個百分點,每股盈利提升微不足道,咪玩啦!!!

反而,美林認為,四叔可能正式啟動接捧分家安排,說法更來得合理。

經過一次三十億交易,恒基發展股價大升兩成一,市值僅僅多不足四億,叫做突破20億大關!!

「僅僅」兩個字,背後意義在於恒發現時形同殼股,但既然殼股,可塑性就會更強,當然亦更好炒!!

誠哥,彤叔早有安排,並且落實,簡單言之,繫於人人有分大主題,既然如此,正如鄧聲興博士觀察,恒地之外,再製造多一隻足以比併,資產相若旗艦,家傑,家誠各一,實為合理。

恒發的故事因此就會更有有創造性。

今非昔非,恒發由於接近空心,每股資產值較現價幾乎有近溢價,私有化機會等同於零、至於由恒地私有化煤氣,一,恒地負債大增,不化算。

二,恒地綜合企業股形象,會令折讓更大,無著數。

剩下來,恒發一旦成為未來可造之材,四叔有咩資產可注?答案無人會知、但四叔名下大量農地,單恒地農地以市價計,每股隨時值三十蚊,可以一諗!!

再唔係,唔想兩兄弟日後相爭,本港地產歸恒地,內地地產屬恒發,亦得,更大憧憬當然是四叔私人投資「兆基財經」,一旦借殼上市,概念可以無限發揮,分分鐘成另一港產巴郡!!

總之,有得估,無痛苦!!! 買得中,有排讚!!!

要留意,相比以往創造價值時代,華資大戶相繼忙於體現價值,如果信華資大孖沙眼光,準繩度的話,唔通真係有危機??!!!

沒有留言: