2013年12月18日星期三

武林大會

上海大攪央企改革,上海國資委會議,更加被形容為央企盛事,武林大會。
好簡單,上海作為龍頭,而央企改革、早喺年內多次會議,上海都有參與其中,備受關注都唔出奇。
央企改革要成功,一定要響,內地定義「響」,即係要勁。
上海唔止錢多,企業多,亦有概念,同先行者優勢,韓正仕途繫於其中。
韓正強調,內地央企改革,並非照抄淡馬鍚模式,某程度上: 啱!
因為,當局對上海模式嘅央企改革、相當進取,影響要比淡馬鍚、有過之而無不及。
有留意的話,內地選定三大央企改革城市,上海、天津、珠海,後兩者僅僅提升競爭力,而上海真真正正相標,有所謂二、五藍圖,包括要做二至三家符合國際水平企業,五至八家可能全球布局,跨國經營。
肯定,韓正相當了解當前央企嘅問題,特別在於央企、既欠動力,亦欠創造力。
但三至五年就達標、要上海央企煥然一新,某程度上,亦係過份進取!
內地央企大多並非新經濟行業,有條件可以平地一聲雷,以實業為主央企,等於一間大型土炮廠商一樣,錢多之餘,更需要是一股軟實力。
簡單講,要做一間唔係靠錢多,都獲得市場認受企業。
內地掌握到央企當前問題,但解決與否,屬於兩回事。
央企、就係央企,無論點樣改革,阿爺持有,「做又三十六,唔做又三十六」、呢種心態唔改,就好難會成功, 而家繼續由國資委、掌管央企改革,即係身份同時係球證、教練同球員,繼續自己玩晒。
企業要做得好,盈利,照顧股東之餘,更重要可能先具備一顆企業的心,為品牌,為用家,而非為搵新錢,有呢三樣,其實無論民企、央企,私企,都已經踏出優良企業先決條件。

沒有留言: