2016年3月18日星期五

步步為營

長和系公布業績之前,恐怕無人事前會估到、今次焦點居然是放在派送的1113身上。

有參與兩個分析員會議的大行話,由於係由1號先開,分析員除了想知英國單合併點收科外,更多已經急不及待搶問1113到底日後發展焦點及資金管理,點知小超人全部都話要留番下一場先答,可想而知到底分析員真正關心係邊處。

可能大家都適應,長和兩間公司已經步入小超人年代,有分析員想問長建日後會增加派息定保留現金,點知小超人「Mean」到,話如果答你就會無左分工,仲話違反晒所有企業管治守則。聽到個分析員都呆左。

最慘係超人唱得樓市太淡,表明地產業務要步步為營,以長實過去兩年只是增加一幅土地儲備、內地更是四年未有投地,充分反映集團取態保守。

分析員會議上,小超人都表明會繼續嚴守紀律、等待低價買入土儲機會,目前無意進行資金管理釋放價值,暗示不會回購股分。

雖然集團已鎖定逾二百億賣樓收益有待入帳,盈利有保證,但以長實低至5.6%負債比率,有大行估計今年、甚至可能變成淨現金公司,對地產股是相當不可思議。

美林直指、在資金管理運用上,長實或令投資者失望,需要比管理層更有耐性。大摩亦認同以股息率只有2.8厘計,跑輸大部分地產股。

未有投地之前,長實有意進一步染指回報穩定項目,小超就話,早前競投失敗的倫敦機場項目、為例子之一。

但美林批評投資機場的構思,已經令投資者相當混亂,亦有違集團內部分工的安排。

與霍大班「做世界」唔同,Victor不傾向做大Deal,反而更傾向透過市場空間搵套戥機會,表現在無論在地域上、匯率上、甚至政治風險上,都係喺最安全既空間,搵最大既利潤。

過去幾年,長和同長建憑搵「YIELD GAP」,為整個集團增值不少,公平講其實小超人分工係做得唔錯,不過呢一套可能都未必長食長有,好似長建一個主打市場澳洲,就因為中資過分狼死,搞到連軍事敏感既「達爾文港」,都落入中資手中,結果而家要全線落閘。

沒有留言: