2017年1月11日星期三

換莊

奧巴馬最後演說,雖然滿載離愁別緒,但同時勉勵國民要相信自身力量、勇於求變。一句CHANGE 與八年前上任時首尾呼應,兩篇演辭大可同樣列入史冊。

對於繼任人,奧巴馬特別強調要團結、做到和而不同、捍衛民主,美國先會繼續強大。

歷史最終如何判斷,恐怕要留比後世評論功過,不過市場對特朗普Reflation 概念就相當賣重,未上任已經憧憬今晚演說有重要政策內容,單看資源及原材料表現就已經知道。

值得留意係前IMF總裁朱民,預言特朗普必對中國採取貿易保諼主義,攻甚是列中國為貨幣操控國。以朱民身分之特殊,前身是人行副行長,是中央刻意載培的國際金融專才,此番言論恐怕都代表內地官方立場。

有趣的是、市場上仍有不聲音,相信特朗普只是一個只懂言語偽術、一味口頭靠嚇、但行動務實的商人政治家,認為美國既政治體制同佢作為生意人既理性計算,會令他上任後有所收斂,呢點FT 評論認為是絕不可信!

FT找來心理專家,指出特朗普既學習曲線係平既,換言之、佢競選之初同結束時既言論如出一轍、證明佢從競選之中,從來無學到任何新嘢!要指望一個年過七十、被稱為患有極度自戀症的人,能在短短幾個月或者幾年有所實質性變化?恐怕是絕對奢望!

金融時報認為,市場係低估左佢既潛在價值觀、對佢既外交政策影響,亦低估佢維護自己價值觀既決心,以及他用非常規既民粹手段、抵御來自共和黨建制派陣營挑戰既能力。

高盛就對特朗普經濟學作出詳細分析,包括佢上任後可以實踐邊啲承諾。其中首要係推倒Obama care,同時推出稅務改革,至於一直被市場睇好既基建投資計劃,由於要國會通過,恐怕留番出年先講!

至於打貿易戰機會有幾大? 雖然貿易制裁理論上要國會通過,不過高盛指,總統有權以赤字為理由,不需國會批准,就可以先徵收高達15%關稅,限期半年,所以預計貿易戰仍然係一觸即發!

近來有些內地媒體幻想、美國既外交收縮可以比中國漁人得利,獲得戰略和外交機會,恐怕是最大失策。以特朗普冒險好鬥個性、將會給中國在戰略和軍事領域帶來巨大風險,同時"美國優先,其實都令中國失去一個巨大市場。

其實領導人比民間更清楚掌握呢點,所以習主席已提出穩定為先,甚,至可以放棄底線,包括2020年經濟翻一番目標,因為當務之急,應是將目光向內,深化改革,作為投資者應認清這個Big picture。

沒有留言: