2007年11月1日星期四

衝擊港元?


有網友問點解琴日我地會用有97feel 形容金管局入市?
其實可能是自己過敏,因為又係見到外圍有些非常揣測性報告,金管局又連番入市,自己都做到精神緊張!

到今日任志剛出來解晝,一句呢啲報告別有用心,市民唔好輕信謠言,就已經將一分捍衛聯繫匯率決心表露無遺,港元同拆息都輕鬆回落,任總真係值九百萬!

今日瑞信陶冬有分報告很值得詳談。佢認為,金管局目前要捍衛強方兌換保證,比起九七年金融風暴時、炒家沽空港元容易得多。因為九七年金管局要動用外匯儲備,不斷用儲備接港元沽盤,自己袋中的美元亦很容易「彈盡糧絕」。

相反,現在外匯儲備中的美元反而不斷增加,要幾多港元就比幾多,的確輕鬆得多,炒家要成功衝擊港元機會根本好細。

既然衝擊港元咁大困難,點解炒家仲要買入咁多港元?

星展話,炒家嘅戰場根本唔係港元市場,而係志在襯住熱錢流入,可以趁住資產市場升值,推高股市同樓市,
「雙邊套利」,而本港要承擔嘅代價,就可能會形成資產泡沬。

咁到底聯匯係咪唔使改?

高盛話,而家未係最好嘅改變時機,原因係外圍形勢仍然動盪。

佢地相信隨著人民幣仲有很長升值空間,未來仲有好多機會改動聯匯,不過最好就係喺任志剛任期內進行。

都係任總......

4 則留言:

會計仔 說...

好多人都覺得, joseph yam 同聯匯有「劍在人在, 劍亡人亡」, 佢走左, 唔炒爆有鬼

MoneyCafe 說...

有無諗過港元而家自由浮動....

港元被沖擊,大幅眨值? 銀行會擠提? 廠家難定合同? 樓價大跌、股市大瀉? 港人又移民走難? 連累阿爺人仔被沖....

有時,我們太習以為常,停一停、諗一諗....

匿名 說...

完全同意.. 不過為保險計.. 我已經部署將由"股市泡沬"賺返黎的錢,逐步轉成人民幣資產。

幾時脫勾? 邊有得估.. 如果俾你"分析"、"預計"到... 咁俾九十萬任總都多..

任總.. 我支持你! 我睇你頭!

匿名 說...

匿名 said
本人一向有收看你們節目.但最近發現節目多左吵吵鬧鬧似去了選舉讑壇.請來嘉賓或學者比較少講話想講都給人打斷.只見某某主持不停講,節目中加入嘉賓/學者用意 ?....