2008年10月31日星期五

甲蟲 vs 保時捷

全球市值最大公司係邊一間?

埃克森美孚?抑或微軟?

係甲蟲車生產商福士,他的股價喺星期一、二兩日計埋急升過近四倍,市值曾經達到三千七百億美元,一度成為最大市值公司。

佢地今次可以成為全球市值最大公司,都係要靠保時捷呢個大股東。

福士點解可以成為最大市值公司,主要係星期日保時捷披露、佢地喺福士持股量由本來三成一,增加至四成三,而且仲另外有認股權,可以再增加多三成二股權,於是近日一直被沽空嘅對沖基金,就大舉補空倉,星期一急升左一點四倍後,到星期二一度再升多八成二,股價突過一千歐元一股,令公司市值成為全球第一。

其實保時捷同福士關係真係相當微妙,一九三一年福士汽車嘅設計師,就係保時捷創辦人擔任。

到左2005年時候,保時捷就以三十億歐元,買左兩成福士股分,成為最大股東。

不過單單係成為市值最大公司,都只係「一剎那光輝」,並唔代表永恆。

福士呢個紀錄即日都保持唔到,原因係股價好快又大幅回落。

今次保時捷突然披露佢地持有嘅認股期權,市場之前一直係毫不知情,佢地計埋晒持股量,已經係幾乎係指數基金以外、所有嘅流通股分,之前沽空左嘅對沖基金,於是今次就掉轉頭被挾淡倉,傳聞保時捷自己就賺左三百億歐元,可想而知對沖基金真係傷亡慘重!

好似係大摩咁、當日就傳聞佢地揸左福士大量SHORT POSITION,單日曾經急跌過兩成六,之後佢地同高盛、以及法興都要出聲明否認。

事後保時捷否認為佢地係有操控股價,不過好似經濟學人所講,今次事件最大輸家可能係德國嘅資本市場,因為而家條例係容許公司唔需要披露呢啲「隱藏式」嘅股權,似乎真係有檢討必要。

計我話,保時捷自己都未必有著數,你估仲有無對沖基金經理,會走去買架「911S」嚟揸!?

2 則留言:

pakman 說...

Just a quick note

Ferdinand Porsche was the designer behind both the Beetle and the 911.

Same DNA... Same (use to be) air cooled rear engine design.

匿名 說...

Pakman,幾時趁多人撻訂,買架波子揸吓?