2010年1月28日星期四

與牛為敵

奧巴馬一上台就接過經濟爛攤子,一年過去,佢話最嚴峻嘅風暴已過去,但國民仲有好多焦慮同不滿。

Some are frustrated, some are angry, They don't understand why it seems like bad behavior on Wall Street is rewarded, but hard work on Main Street isn't.

奧巴馬講到明呢啲不滿,佢知道,佢有同感。

I hated it. You hated it!

因此奧巴馬得出一個結論,就是而家大行既然可以發鉅額花紅,就要收金融危機責任費,還俾納稅人。

結果有半分國情諮文,都是以華爾街為敵,文中充滿憤怒、壓惡呢啲字眼。

為普羅大眾消消氣之外,創造就業係實惠,亦最可以爭取中產選票,奧巴話呢項係今年首要工作,小企業係創做職位火車頭,佢建議由大行歸還嘅救市基金中,撥三百億美元,借貸俾小企業。

佢哋同中產家庭,都有得減稅。

為咗降低財赤,2011年起,凍結大部分政府開支三年。

唔知係咪好學唔學,奧巴馬居然話,當前嘅問題,部份根源係政治鬥爭。

佢話會主動同國會兩黨領袖溝通,做實事,挽回國民信心。

We don't quit. I don't quit. Let's seize this moment -to start a new, to carry the dream forward

說得何其動聽。

整分國情咨文,繼續大打民粹主義牌。

上任一年無政績,美國政論對奧巴馬國情咨文大計,已經提唔起興趣。反而將注意力由醫療改革,轉為就業。

一時間,JOBS呢個字成為美國頭板,一方面STEVEN JOBS推iPad。奧巴馬就硬推創造就業。

邊個JOBS受歡迎,似乎無需多講。

就業,取代醫療,成為重點。創造就業又似乎同奧巴馬凍結政府開支三年,同降財赤,兩者互雙違背。

小布殊,同奧巴馬,邊個好。一年前,美國人會選後者。但從近期美國政論界聲音睇,民心思變。

只可以說小布殊一世好運,八年反恐旗熾鮮明。相比,巴馬要做嘅太多,做到嘅太少。

總統痛恨救銀行言論,作為當日主事人之一嘅蓋特納,只有獨坐苦笑。總統增就業,保經濟,金融體系出身嘅蓋特納唔係強項。

似乎有更跡象顯示,蓋特納會成為奧尼爾翻板。

佢尋日上國會,解釋拯救AIG,議員不停問,反而係佢幾時辭職。

連CNBC近日都開始估領袖,誰是下任財長?!

1 則留言:

匿名 說...

香港人口过往不断增加, 我们能否想象, 香港政府没有兴建船湾淡水湖, 拒绝向广东省购买东江水, 让自来水供应不足, 结果价格屡创新高? 供应足够的自来水, 满足市民的民生需求, 是政府重要的工作. 偏偏在香港的住房供应方面, 我们薪高量凖的政府官员就没有意识到供应足够住房的责任, 只是捂地不卖, 让住房屡创天价, 叫市民受苦.