2010年11月23日星期二

熱錢狂潮


面對熱錢狂潮,上星期,我地已經從不同角同,睇下銀紙點貶值,市民點爭相增值。而網民亦都「我有野講」!

對於QE2,有留言直指,即係金融海嘯二,最後就窮者愈窮!

埋怨無用,埋怨之餘,要學識抵抗銀紙貶值,先係最實際。

「豬士厘」就作左首打油詩。

量化寬鬆第二波,
狂印銀紙相當多,
通脹日子怎渡過,
不買房子買甚麼。

我們的觀眾,果然勁!

熱錢充斥,磚頭有價,但政府依家連樓都落閘,可以買,但變相兩年禁售期,想投資,又點算好!?

有網民建議,買個龕位。的確,同樣可以炒供求,但呎價仲貴BOR!

在生做樓奴,死後仲要做龕奴!

嚟自美國嘅QE2,令香港成為資金接貨區。網上留言對美國批評唔多,反而鬧政府仲多!

鬧咩呢? 就係鬧聯匯。留言直指,香港脫勾,大家就唔使窮。不過,上亞厘畢道船頭驚鬼,船尾驚賊,咩都唔
敢試,代價就係犧牲我地香港市民副身家。

有網民話,曾生就嚟做完佢份工,最後,留低俾我地嘅,就係一堆空頭支票。

但聖誕權都有人撐,話聯匯係香港基石,反對有小部份自私自利嘅香港人,為自己,妄顧整體利益。

仲講到,聯匯一郁,香港根基不穩﹗

呢個世界,總係有人歡喜有人愁。有網民話,喺呢個升浪賺大錢,成功上岸,下半世唔使憂啦﹗

都係嗰句啦,與其等政府救、等美國收水、等亞爺施捨,不如自求多福啦,香港人!

1 則留言:

Man 說...

主持,一個人想發達,唔靠自己,難道還要靠政府或其他人嗎?